Grădinița Nr. 8 este situată în cartierul Tomis II, unul dintre cartierele centrale ale orașului Constanța.
Apariția cartierului amintit se împletește, strâns, cu istoria Constanței, cu extinderea și dezvoltarea ei uimitoare. Dovezile istorice arată că punctul de plecare, inima orașului, era Zona Peninsulară (Orașul vechi) și malul Portului. Apoi, încet, încet, se trasează importane căi de acces, cum este și B-dul Carol (B-dul Tomis de astăzi). De-a lungul acestuia, începând din perioada interbelică, vor apărea o serie de zone militarizate care răspundeau necesităților acelor vremuri.
Așa se face că pe locurile unde își desfășurau activitățile Regimentul 18 Obuziere și celebrul Regiment 13 Artilerie, au luat naștere, după cel de-al doilea război mondial, cartierele Tomis I și Tomis II. În urma lor a rămas mărturie Biserica cu hramul Sf. Mihail și Gavril, cunoscută și sub denumirea de Capela Militară (deoarece aceasta i-a fost destinația la început), a mai rămas monumentul din parcul de pe Bulevardul Tomis care este închinat Regimentului 13 Artilerie și, bănuim noi, niște tranșee care ies la lumină atunci când plouă abundent, în curtea grădiniței noastre.
Făgașul istoric ne îndreaptă atenția către perioada de după cel de-al doilea război mondial, perioada ocupației sovietice și a instaurării regimului comunist când au loc o serie de restructurări și reorganizări teritoriale, economice, politice și sociale.
Odată cu acestea începe epoca modernă inaugurată de revoluţia industrială care a dus la creşterea în dimensiune a oraşelor. Industrializarea forțată și exodul populației spre oraș a ridicat problema construirii unor obiective de interes comunitar: școli și grădinițe, magazine, circumscripții sanitare. Grădinițele s-au transformat în grădinițe cu program prelungit patronate de câte o înterprindere, astfel că până în 1989 căminele și creșele au absorbit un număr foarte mare de copii cu mult peste capacitatea lor. Dupa 1989 afluxul de copii s-a îndreptat spre grădinițe cu program normal: au falimentat o serie întreagă de înteprinderi dar, prin apariția unor întreprinzători privați, fie străini fie autohtoni, situația a revenit la normal.
Grădiniţa cu orar prelungit nr. 8 își deschide porţile în septembrie 1969 în cartierul Tomis II. A fost necesară înfiinţarea ei în acea perioadă ca urmare a numărului mare de copii de vârstă preşcolară care locuiau in zonă.
În primii ani de învăţământ grădiniţa a funcţionat cu 5 grupe ce cuprindeau 200 de copii şi un număr de 11 educatoare, iar din 1990, în urma restructurărilor în diferite domenii economice a avut loc disponibilizarea părintilor din cartier şi astfel a scăzut şi numărul de copii din grădiniţă. Ca urmare a acestui fapt s-a redus o grupă şi în unitate au funcţionat doar 4 grupe cu aproximativ 90 de copii pe an pana în anul 2002.
Din anul 2000 grădiniţa a lucrat in Alternativa Step by Step, alternativă agreată de părinţi, mulţi dintre copii după absolvirea grădiniţei fiind inscrişi la şcoală tot la clase unde se lucrează în această alternativă educaţională.Din anul școlar 2014-2015 grădinița nu mai funcționează în Alternativa Step by Step.
Începând cu anul şcolar 2002 – 2003 a crescut numărul de copii, dar şi solicitările părinţilor care doreau să-și înscrie copiii în grădiniţa noastră. De aceea s-a reînfiinţat a cincea grupă, iar unitatea școlară a funcţionat în această formulă până la sfârșitul anului şcolar 2010 – 2011.
Datorită preocupării permanente pentru crearea unor condiţii deosebite, a unui climat plăcut şi atraciv pentru desfăşurarea procesului instructiv educativ, numărul copiilor a sporit. Ca urmare a numărului mare de solicitări, începând cu anul şcolar 2011 – 2012, unitatea noastra funcţionează cu şase grupe şi 156 de copii.
În anul școlar 2014-2015 în grădiniță s-au făcut modificări majore. Astfel s-a amenajat o sală pentru o grupă mică în fosta spălătorie și călcătorie a grădiniței. Sălile de grupă pentru grupele mici s-au dotat cu paturi, au fost zugrăvite.
Pentru grupele mici s-a amenajat dintr-o fostă baie a personalului din grădiniță în baia grupelor mici, dotată cu chiuvete și vase de toaletă foarte mici, pentri cei foarte mici, suport de prosoape, oglinzi.
Mutându-se grupa mică în sala nou amenajată grădinița dispune acum de o sală cu multiple funcționalități: Cabinet metodic, sediul CEAC,Bibliotecă, Cabinet Consiliere psihologică, Cancelarie. Sala este racordată la Internet, cu calculator și imprimantă proprie.
De asemenea, în 2014-2015, s-a reamenajat cabinetul medical cu izolator la parterul grădiniței, biroul administratorului de patrimoniu și magazia de alimente.
Tot în această perioadă s-a amenajat spălătoria și călcătoria grădiniței într-o fostă debara a grădiniței.
În anul școlar 2015-2016 seria schimbărilor a continuat.
S-a reamenajat biroul directorului(renunțând la debaraura care exista)și Arhiva grădiniței departe de orice sursă de apă, asigurată cu ușa din gratii.
Grădinița este amplasată în cartier, ferită de agitația bulevardului, între blocuri, înconjurată de copaci bătrâni.
Grădinița are o curte generoasă, împrejmuită cu gard înalt, de protecție, acest lucru fiind necesar deoarece aici veneau să bată mingea adolescenții din cartier care distrugeau curtea, geamurile sălilor de grupe, aparatele de joacă.
Accesul în grădiniță se face prin interfon, paza este asigurată printr-o firmă de supraveghere.
Directorii grădiniței de-a lungul anilor: Sighinași, Serban Georgeta, Elena Fișcu, Rodica Paraschiva Milea, Elena Enache, s-au preocupat pentru îmbunătățirea permanentă a aspectului grădiniței, desfășurarea procesului instructiv-educativ la cote cât mai înalte. Așa se face că Grădinița este amplasată în cartier, ferită de agitația bulevardului, între blocuri, înconjurată de copaci bătrâni.
Grădinița P.N. Nr.26 (structură)
Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 8 şi-a deschis porţile in septembrie 1969 în cartierul Tomis II. A fost necesară înfiinţarea ei în acea perioadă ca urmare a numărului mare de copii de vârstă preşcolară care locuiau in zonă.
În primii ani de învăţământ grădiniţa a funcţionat cu 4 grupe ce cuprindeau 100 de copii şi un număr de 8 educatoare.
Din anul 2000 pană în anul școlar 2014/2015 grădiniţa noastră a lucrat în Alternativa Step by Step, alternativă agreată de părinţi, mulţi dintre copii după absolvirea grădiniţei fiind înscrişi la şcoală tot la clase unde se lucrează în această alternativă educaţională.
Începând cu anul şcolar 2002 – 2003 a crescut numărul de copii, dar şi solicitarile părinţilor care doreau să-i înscrie în grădiniţa noastră şi de aceea s-a înfiinţat a cincea grupa, iar grădiniţa a funcţionat în aceasta formulă până la finele anului şcolar 2010 – 2011.
A existat intotdeauna o preocupare permanenta pentru crearea unor condiţii deosebite, a unui climat placut şi atractiv pentru desfăşurarea procesului instructiv- educativ şi de aceea numărul copiilor care doresc sa frecventeze această gradiniţă, este din ce în ce mai mare.
Ca urmare a numărului mare de solicitari începand cu anul şcolar 2011 – 2012, unitatea noastră a funcţionat cu şase grupe şi 150 de copii.
Gradiniţa dispune de un local cu o suprafaţă de 645 mp compus din 6 săli de grupă spaţioase, luminoase, dotate cu mobilier nou , având o bază didactică modernă, în pas cu cerinţele actuale , în realizarea cărora ne-am bucurat de sprijinul Primăriei, a părinţilor, am unor sponsori şi fonduri repartizate de ISJ constanţa.
Din 2015/2016, grădința funcționează cu 6 săli de grupă: 4 săli de grupă mari(așa cum au fost construite) și 2 săli de grupe reamenajate. Fiecare sală de grupă are dublă utilitate: sală de curs și dormitor (paturi stivuibile). În grădiniță sunt înscriși, conform SIIIR 150 de copii.
Copiii grădiniţei sunt înconjuraţi cu dragoste şi înţelegere de un grup de 12 educatoare dăruite meseriei de dascăl care îi formează pentru a se integra cât mai bine în şcoală şi societate.
Curtea grădiniţei are o suprafaţă de 2100 mp , dispune de spaţii verzi şi un loc de joacă pentru copii –realizat prin sponsorizarea unui bunic, dotat cu leagăne, 2 topogane.
Activităţile desfăşurate în grădiniţă sunt cunoscute şi apreciate de părinţii copiilor, de partenerii educaţionali, de învăţătoarele de la şcolile cu care ne aflam în parteneriat.
Din 2017, prin Hotărârea Consiliului local din 31.01.2017, unitatea a primit ca structură Grădinița cu Program Normal nr.26, Constanța.